Overzichtelijk en modern
Melanchthon Wilgenplaslaan heeft een overzichtelijk en modern gebouw waar de leerlingen alles kunnen vinden wat ze op een schooldag nodig hebben. In de gezellige aula kunnen de leerlingen en medewerkers elkaar ontmoeten tijdens de pauze, wat te eten kopen in de gezonde schoolkantine of na schooltijd relaxen met schoolgenoten. De aula is een multifunctionele ruimte die ook wordt ingezet voor schoolfeesten, informatieavonden diploma-uitreikingen en andere activiteiten.

Eigen domein
Ieder leerjaar heeft een eigen domein in het gebouw. Op dit domein, waar alleen leeftijdsgenoten komen, vinden de leerlingen hun elektronische kluisjes, een drietal theorielokalen en een domeinruimte waar op laptops wordt gewerkt. De theorielokalen zijn uiteraard voorzien van een mooi en groot touchscreen. Op ieder domein zijn over het algemeen de teamleider, de mentoren en de docenten van de leerlingen te vinden.

Praktijkdomein
Voor de leerlingen in leerjaar 3 en leerjaar 4 is er een prachtig praktijkdomein. In deze ruimte, met daaraan vast drie lokalen en een winkel, kunnen diverse activiteiten worden georganiseerd. Zo staan er bijvoorbeeld drie professioneel ingerichte keukens waarin de leerlingen diverse gerechten kunnen bereiden en opdienen. In de aangrenzende lokalen en de winkel worden de beroepsgerichte vakken gegeven. Voor de economische vakken is er een “echte” kantoortuin met goed uitgeruste computers. Voor Zorg & Welzijn een lokaal met werkplekken voor het bedienen verschillende doelgroepen (zoals een kinderhoek, ziekenhuisbedden etc.)

Creatieve lokalen
Melanchthon Wilgenplaslaan vindt het belangrijk dat leerlingen hun creatieve talenten ontdekken en ontwikkelen. Met bijvoorbeeld de vakken muziek, beeldende vorming en bewegingsonderwijs ontwikkelen leerlingen vaardigheden die ze bij andere vakken in mindere mate ontwikkelen.

In het muzieklokaal kunnen leerlingen met behulp van de software op de Apple computers muziek maken, mixen en delen. Daarnaast zijn er diverse instrumenten aanwezig waar tijdens lessen of na schooltijd op een écht podium kan worden geoefend.
In lokaal 5 hebben de leerlingen alle materialen tot hun beschikking om creatief aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld tijdens de lessen beeldende vorming, culturele en kunstzinnige vorming of tijdens het “open kunst atelier” na schooltijd.

De sportzaal van Melanchthon Wilgenplaslaan sluit aan op de hedendaagse beweegcultuur van de leerlingen. De vijf (!) sportdocenten van de school hebben de mogelijkheid om de zaal op te bouwen tot een freerun-parcours, kunnen leerlingen leren wandklimmen of kunnen de ruimte gebruiken tot een danszaal met een zeer goede geluidsinstallatie.

Goed toekomstgericht onderwijs

Goed contact met ouders